Fanfare - Diverse documenten

 

Voorwoord door Marleen PalinckxMarleen Palinckx

Een dorp zonder fanfare is geen dorp; de Donk zonder de Fanfare Sint-Cecilia zou de Donk niet zijn.

Gesticht in 1909 door de kasteelheren heeft deze vereniging in de loop der jaren heel wat metamorfoses en naamsveranderingen ondergaan.

In 1975 deed ik een schuchtere poging om de historiek te schetsen; ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2009 heeft historicus pater Francis Dierckxsens het werkje vervolledigd.Zo merken we dat er in 1949 een nieuwe vlag werd ingewijd en dat de fanfare in 1959 in een traditioneel uniform kon opstappen met kepie en al.

In 1975 werd het uniform gemoderniseerd tot een sober pak en een hoedje. De fanfare werd tevens omgedoopt tot ‘muziekvereniging’. Nog later – omstreeks 2005 – kwam de totale ommekeer, toen er werd gekozen voor ‘big band’. En zo leeft de ‘fanfare’ van weleer heden ten dage voort. Ook verenigingen moeten zich aanpassen aan het tijdsbeeld.

Op de foto’s komen vele namen voor. Ongetwijfeld herkennen jongeren van nu hun vader, grootvader of misschien wel overgrootvader. Het zou leuk zijn, mochten er nog meer namen bijkomen. Bij dezen doe ik een warme oproep om foto’s of andere documenten door te spelen aan de beheerder van deze geweldige website. Toen ik in 1987 de functie als secretaris doorgaf, heb ik alle documenten netjes afgeleverd. Wat er verder mee gebeurd is weet ik niet, maar ik zou het betreuren, mocht er wat zijn verloren gegaan.

Dus, als er nog ergens iets boven water komt, geef het dan door voor het nageslacht.

Ik wens alle bezoekers van deze site veel nostalgisch plezier toe.

Marleen Palinckx 

 

Klik hieronder op de linken op de documenten te downloaden en te openen

 

Er is geen pdf plugin, maar kunt het pdf bestand downloaden.

 

 < Terug naar fotoalbum menu fanfare <