Beeldwissel1.jpg
Ekeren Donk herleeft
Beeldwissel2.jpg
Beeldwissel3.jpg
Ons Donkske - ontdek hier alles van weleer
Beeldwissel4.jpg
Beeldwissel5.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

Historisch Ekeren Donk

De Boys Van Ekeren Donk
De Boys Van Ekeren Donk
Fanfare  Sint Cecilia
Fanfare Sint Cecilia
Grote prijs Petrus Claessens
Grote prijs Petrus Claessens
Toneelgroep Het Gulden Masker
Toneelgroep Het Gulden Masker

Historisch Ons Donkske & verenigingen van weleer

Historisch Ekeren Donk
Historisch Ekeren Donk
Jeugdvereniging Pallieter
Jeugdvereniging Pallieter
Volksdansgroep De Uiltjes
Volksdansgroep De Uiltjes
Historisch Ekeren Donk
Historisch Ekeren Donk

Historisch Ons Donkske   (  & verenigingen van weleer )

 

Voorwoord van Willy Tomboy

Toen we in 2012 met enkele kameraden besloten om een website "the boys van Ekeren Donk" op te starten, hadden we nooit gedacht dat deze actie nogal wat reacties bij vele ‘Donkenaars’ zou losmaken. Vooreerst waren er ‘de girls’ die – met reden – commentaar hadden op het feit dat zij niet in de naam van de website voorkwamen (was dit uitsluitend een ‘mannenclub ?).

Daarnaast waren er de tal van positieve reacties, met als gevolg een enorme uitbreiding van de geïnteresseerde groep, niet alleen in aantallen, maar ook op het gebied van onderwerpen en thema’s. Het initiatief ‘Kijk-op-de-Wijk’ van de stad Antwerpen van 19 oktober 2014 – omtrent Ekeren-Donk – heeft verder bijgedragen tot de populariteit van dit initiatief.

Om die uitbreiding te kunnen volgen en te kunnen voldoen aan die vele verzoeken, hebben we besloten om de website "the boys van Ekeren Donk" om te vormen tot de website "Ons Donkske" Deze website zal een méér historische toets bevatten, maar alle informatie omtrent "The Boy's & Girls van Ekeren Donk" blijft uiteraard behouden en zal verder worden aangevuld, hopelijk ook met Uw inbreng.

Wij wensen U veel kijk- en –leesplezier. Willy Tomboy.

Voorwoord van de auteur en ontwerper van deze website

Na het evenement "kijk op de wijk van Ekeren Donk" dat in oktober 2014 plaats vond ervaarde ik een leemte.
Op deze tentoonstelling werd het leven uit Ekeren Donk geschetst uit de jaren 1940, 50, 60, 70 (of vroeger), maar hoeveel mensen hebben we eigenlijk bereikt met deze tentoonstelling. Slechts enkele honderden? Dit terwijl er toch veel meer geparticipeerd is aan de vroegere Donkse gemeenschap en activiteiten. Ook, helaas werd maar een klein onderdeel tentoongesteld van het vroegere Ekeren-Donk, Ons Donkske, enerzijds door plaatsgebrek, anderzijds omdat er nog vele foto's, documenten of krantenknipsels (vermoedelijk) op zolder liggen. Deze website moet mijn inzien die leegte opvullen. Ik heb met deze site een platform gecreëerd, zeg maar een soort chassis en ophanging waar in de toekomst het leven uit Ekeren Donk van de jaren "stilletjes" tot >1990 terug kan opgebouwd worden.

Wil immers onze generatie van de jaren 1940 tot >2000 niet dat ons leven en werk voortleeft naar de volgende generaties. Dat men bij wijze van spreken in een permanente tentoonstelling kan nagaan hoe wij leefden en werkten, en aan welke evenementen en activiteiten wij deelnamen.

Echter, deze website heeft pas kans op slagen als U vanaf nu massaal mee op jacht gaat naar foto's, films, documenten of krantenknipsels van de beoogde jaren. Blijf aub niet aan de zijlijn zitten want dan gaat er ongelooflijk veel erfgoed (bvb. bij een overlijden) op de container verdwijnen.

Ik reken op iedereen, niet alleen de besproken generatie, maar ook de huidige jonge generatie. Die jonge generatie kunnen hun bomma of bompa aanwakkeren de zolder eens af te speuren, of hen helpen met het inscannen van de gevonden documentatie.

Ik ben benieuwd naar het succes dat we SAMEN kunnen uitbouwen.

Ondertussen dank ik langs deze weg "een raad van wijzen en medewerkers" die niet alleen het evenement "kijk op de wijk" hebben helpen uitbouwen, maar ook nog toekomstige evenementen plannen, en niet in het minst, de benaming van deze website www.OnsDonkske.be mee hebben bedacht.

Voorlopig is op deze website nog maar aandacht besteed aan een paar verenigingen van weleer Ik bedoel hiermee, er zijn slechts enkele tegels of snelkoppelingen aangemaakt. Deze site kan echter uitgroeien tot meerdere sub-websites.

Komt u dus als vereniging momenteel niet voor, geen probleem, neem contact met mij op, en we creëren gewoon een bijkomende ruimte of site. Ik hoop in ieder geval dat leden van de verenigingen van weleer massaal hun leden of ex-leden aanporren om te helpen van deze website een unieke (her)beleving van de Donkse gemeenschap te creëren.

Ludo Huybrechts

Ludo hoofd2

 

Voorwoord Jo Verhelst

Historiek toneelgroep "Het Gulden Masker" Ekeren Donk

Kort na de oorlog is het Gulden masker opgericht. Het ging teloor in de jaren zestig met de opkomst van de televisie. (Schipper naast Mathilde edm)


Bij de oprichting was het was toen regel hiervoor de zegen en de toelating te krijgen van de pastoor. Pastoor Vercammen, gaf zijn zegen, voor zover het GEEN gemengd toneel was.

Dit bracht natuurlijk een serieuze beperking in het repertorium.

Jos Van Steenvoort, Jaak Van Der Goten, Gust Van Echelpoel, Alex Luyten, Frans Van Praet (regie meestal) Louis Meesters, Leon Blankers, Willy Hermans Anton Peeters (zoon van auteur "Het Donkske"en toenmalig directeur jongensschool ) en later in TV series gestaan.

Achter de schermen herinner ik me vooral Louis Kinget en Jos Van Gerven. Schminken was iets voor Meester Van Royen. Wellicht is deze opsomming onvolledig. Voorstellingen in de Patre, met twee "duveltjes" voor de verwarming en op brouwerij stoeltjes waar uw billen na een voorstelling parallelle lijnen vertoonden. De staat waarin de Patre zich toen bevond is eenieder wellicht gekend.


De Heropstart is gebeurd in 1979, waar ik actief aan heb meegewerkt. Het was vanuit KWB dat de vraag werd gesteld om Gulden Masker (GM) herop te richten. Alex Luyten en Frans Van Praet waren er als de kippen bij om de verrijzenis van hun GM mee te maken. Ik was toen eerste voorzitter en duivel doet al. Frans Van Praet nam de eerste regie in handen. Hij had enkele eenakters bijeengezocht o.a. "De weg langs de boerderij" wat een verhaal was van een smokkelroute tussen het oosten en het westen van wat toen de "ijzeren gordijn" heette.

Hijzelf nam de hoofdrol op zich.  Ik was daarin een bons van "de partij" die er maar niet in slaagde de vluchtelingen bij hunne kraag te pakken. Er was ook nog een dedectieve waar Alex Luyten de hoofdrol had. Toenmalig burgemeester Frans Paelinckx gaf ons voor die heropstart de turnzaal van de jongensschool voor die eerste productie. Hiervoor moest tijdelijk een vloerbescherming gelegd worden op die delicate turnvloer. De tweede productie was door Frans gekozen, maar hij moest toen om profesionele redenen afhaken. Van buitenuit kwam toen een dame, die het stuk "Roddel" regisseerde.......

Jo Verhelst.

 
 

 

LINKS naar andere heemkundige sites: