Beeldwissel1.jpg
Ekeren Donk herleeft
Beeldwissel2.jpg
Beeldwissel3.jpg
Ons Donkske - ontdek hier alles van weleer
Beeldwissel4.jpg
Beeldwissel5.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

Historisch Ekeren Donk

De Boys Van Ekeren Donk
De Boys Van Ekeren Donk
Fanfare  Sint Cecilia
Fanfare Sint Cecilia
Grote prijs Petrus Claessens
Grote prijs Petrus Claessens
Toneelgroep Het Gulden Masker
Toneelgroep Het Gulden Masker

Historisch Ons Donkske & verenigingen van weleer

Historisch Ekeren Donk
Historisch Ekeren Donk
Jeugdvereniging Pallieter
Jeugdvereniging Pallieter
Volksdansgroep De Uiltjes
Volksdansgroep De Uiltjes
Historisch Ekeren Donk
Historisch Ekeren Donk

Voorwoord van de auteur en ontwerper van deze website

Na het evenement "kijk op de wijk van Ekeren Donk" dat in oktober 2014 plaats vond ervaarde ik een leemte.
Op deze tentoonstelling werd het leven uit Ekeren Donk geschetst uit de jaren 1940, 50, 60, 70 (of vroeger), maar hoeveel mensen hebben we eigenlijk bereikt met deze tentoonstelling. Slechts enkele honderden? Dit terwijl er toch veel meer geparticipeerd is aan de vroegere Donkse gemeenschap en activiteiten. Ook, helaas werd maar een klein onderdeel tentoongesteld van het vroegere Ekeren-Donk, Ons Donkske, enerzijds door plaatsgebrek, anderzijds omdat er nog vele foto's, documenten of krantenknipsels (vermoedelijk) op zolder liggen. Deze website moet mijn inzien die leegte opvullen. Ik heb met deze site een platform gecreëerd, zeg maar een soort chassis en ophanging waar in de toekomst het leven uit Ekeren Donk van de jaren "stilletjes" tot >1990 terug kan opgebouwd worden.

Wil immers onze generatie van de jaren 1940 tot >2000 niet dat ons leven en werk voortleeft naar de volgende generaties. Dat men bij wijze van spreken in een permanente tentoonstelling kan nagaan hoe wij leefden en werkten, en aan welke evenementen en activiteiten wij deelnamen.

Echter, deze website heeft pas kans op slagen als U vanaf nu massaal mee op jacht gaat naar foto's, films, documenten of krantenknipsels van de beoogde jaren. Blijf aub niet aan de zijlijn zitten want dan gaat er ongelooflijk veel erfgoed (bvb. bij een overlijden) op de container verdwijnen.

Ik reken op iedereen, niet alleen de besproken generatie, maar ook de huidige jonge generatie. Die jonge generatie kunnen hun bomma of bompa aanwakkeren de zolder eens af te speuren, of hen helpen met het inscannen van de gevonden documentatie.

Ik ben benieuwd naar het succes dat we SAMEN kunnen uitbouwen.

Ondertussen dank ik langs deze weg "een raad van wijzen en medewerkers" die niet alleen het evenement "kijk op de wijk" hebben helpen uitbouwen, maar ook nog toekomstige evenementen plannen, en niet in het minst, de benaming van deze website www.OnsDonkske.be mee hebben bedacht.

Voorlopig is op deze website nog maar aandacht besteed aan een paar verenigingen van weleer Ik bedoel hiermee, er zijn slechts enkele tegels of snelkoppelingen aangemaakt. Deze site kan echter uitgroeien tot meerdere sub-websites.

Komt u dus als vereniging momenteel niet voor, geen probleem, neem contact met mij op, en we creëren gewoon een bijkomende ruimte of site. Ik hoop in ieder geval dat leden van de verenigingen van weleer massaal hun leden of ex-leden aanporren om te helpen van deze website een unieke (her)beleving van de Donkse gemeenschap te creëren.

Ludo Huybrechts

Ludo hoofd2